All For Zero: Vrouwen zeker in't zadel
Waarom voelen vrouwen zich minder veilig op de fiets dan mannen? Is dat onveiligheidsgevoel de reden dat ze minder fietsen? Of spelen andere factoren een rol? Met het onderzoek 'Vrouwen zeker in’t zadel' zoekt Mobiel 21 antwoorden op deze vragen, als startpunt voor een inclusiever fietsbeleid in België.
Samen de straat op
De afgelopen weken volgde Mobiel 21 heel wat mama's, oma's en hun (klein)kinderen tijdens hun route naar school. Tijdens die fietstochtjes door Leuven peilden we op vooraf bepaalde plaatsen naar gevoelens van onveiligheid en ongemak. In een interview gingen we nadien dieper in op die gevoelens. Zo proberen we te weten te komen waar, wanneer en vooral waarom vrouwelijke fietsers met (klein)kinderen bepaalde situaties als onveilig beschouwen.
Naar een inclusiever fietsbeleid
De inzichten uit de fietstochtjes en de interviews vertalen we in een rapport met aanbevelingen voor een inclusiever fietsbeleid. Zo hebben onze politici handvaten om fietsen echt veiliger te maken. Niet alleen voor vrouwen, maar voor alle fietsers op onze wegen.
All For Zero
Het onderzoek ‘Vrouwen zeker in’t zadel’ kadert in het initiatief All For Zero. Met dit initiatief willen de verschillende overheden in België het aantal verkeersdoden in ons land terugbrengen tot nul. En dat tegen 2050. Een ambitieus doel, dat we alleen kunnen bereiken door samen te werken. All For Zero betrekt burgers actief in het verbeteren van de verkeersveiligheid en moedigt lokale initiatieven aan om hun eigen straat, buurt of gemeente verkeersveiliger te maken.
Met steun van federaal Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet, de FOD Mobiliteit en Vervoer en Vias Institute.

Sanne Vanderstraeten
Wil je meer info over All For Zero of het onderzoek in Leuven?
Gerelateerde inzichten
Fietsschool XS: Fietslessen voor kwetsbare kinderen
Vanaf 20 september biedt De Fietsschool gratis fietslessen aan voor lagereschoolkinderen in Leuven. In vier lessen leren kinderen die nog geen evenwicht kunnen houden op de fiets hoe ze zelfstandig moeten trappen. Zo genieten ze van meer bewegingsvrijheid.
Hoe maken we fietsen nog inclusiever?
Een nieuw rapport van Mobiel 21 brengt de diversiteit van fietsers in de Vlaamse centrumsteden in kaart. Het rapport biedt beleidsmakers inzichten en handvaten voor een inclusief en lokaal fietsbeleid.
Samen tegen vervoersarmoede
We maken komaf met vervoersarmoede. Want je kunnen verplaatsen is een basisrecht. Daarom geven we fietslessen aan volwassenen en doen we onderzoek. Iedereen moet kunnen geraken waar hij of zij moet zijn.