Samen met het stijgend aantal fietsers neemt ook de stallingsbehoefte voor fietsen toe. En dat niet alleen aan woningen, maar ook aan halteplaatsen van trein, tram en bus.
Daarom werkte Mobiel 21 samen met The New drive in opdracht van Fietsberaad een toekomstbeeld uit voor kwaliteitsvol fietsparkeren aan mobiliteitsknooppunten in Vlaanderen.
De studie kadert in een traject met alle betrokken partijen (wegbeheerders, vervoerders, lokale en regionale overheid) met de bedoeling om te komen tot een ontwikkelingsmodel voor kwalitatief en veilig fietsparkeren aan mobiliteitsknooppunten. Met deze studie is daartoe een eerste belangrijke stap gezet.
De wensen en behoeften van de fietser staan bij het uitwerken van een fietsparkeervisie centraal: Een fietser wil zijn fiets met een gerust gemoed kunnen stallen aan een knooppunt om nadien de trein, tram of bus te nemen. En dat zo dicht mogelijk bij de opstapplaats/perron. Op een diefstalveilige, overkapte stalling met voldoende sociale controle.
De betrokken partijen hebben verschillende invalshoeken:
- lokale overheden bekijken dit vanuit de noden van hun grondgebied en hun inwoners;
- de vervoerders (NMBS en Dec Lijn) vanuit hun vervoersnetwerk en hun klanten;
- wegbeheerders vanuit de optimalisatie van de bestaande infrastructuur.
Totnogtoe lag de verantwoordelijkheid voor fietsenstallingen aan grote knooppunten bij de vervoerders en de wegbeheerders.
Een belangrijke doelstelling van de studie was om te komen tot één gedeelde fietsparkeervisie. Dat veronderstelt een duidelijke afstemming tussen de verschillende stakeholders over een aantal zaken:
- Een gezamenlijk ambitieniveau:
Wat willen we bereiken? Wat zijn de doelstellingen op vlak van fietsgebruik? Wat is de visie op ruimtegebruik en hoe past fietsparkeren hierin? - Een goede inschatting en kennis van de doelgroepen en hun stallingsbehoeften:
Wie maakt gebruik van de fietsenstallingen? Waarom? Wat zijn hun stallingsbehoeften? - Kwaliteit van de infrastructuur:
Welk comfortniveau van infrastructuur en fietsenstallingen willen we aanbieden? - Welke dienstverlening willen we voorzien:
Welke diensten zijn nodig als we doelgroepen willen aanspreken en we het ambitieniveau willen halen? Gaande van toezicht houden, een toegangscontrolesysteem voorzien, onderhoud en schoonmaak, maatregelen in kader van diefstal- en vandalismepreventie, weesfietsenbeleid, communicatie, aanvullende fietsdienstverlening (bv. fietsenverhuur, deelfietssysteem en fietshersteldiensten). - Een vertaalslag vanuit de gedeelde visie naar concrete typologieën van stallingen op het terrein.
Bekijk tabel hieronder met acht types van knooppunten en het bijpassende wensbeeld of ‘comfortniveau’ inzake fietsparkeervoorzieningen.
- Samenwerking vastleggen:
Welke partijen zijn betrokken en wat is hun rol?
Een ander belangrijk doel van het onderzoek was om een aantal praktische tools uit te werken om de visie in de lokale praktijk uit te rollen. Concreet gaat het over :
- Hoe stel je als gemeente samen met alle stakeholders een netwerkkaart van fietsparkeervoorzieningen aan knooppunten op voor het gehele grondgebied.
- Een stallingsplan van het hele proces vanaf het eerste ontwerp tot de plechtige opening van een nieuwe stalling (vanaf bepaling van benodigde capaciteit tot en met de signalisering naar de stalling).
- Een beheersplan voor stallingen aan mobiknooppunten.
Het eindresultaat van het onderzoek bestaat uit drie delen: VISIE, AAN DE SLAG en TOOLS. Thema’s als financiering, communicatie, technologie en data komen in afzonderlijke hoofdstukken aan bod.