Ga verder naar de inhoud

Citizen science maakt fietsen in Brussel fijner

Slimme gemeenten
Straffe case

Om fietsen in de stad nog fijner te maken, schakelden Brussel en Mobiel 21 lokale fietsers in om zelf data over het fietsnetwerk te verzamelen met PING, een innovatieve citizen science tool.

Fietsers als experts

Vol­gens het Brus­sels fiet­sob­ser­va­to­ri­um is het aan­tal fiet­sers in Brus­sel in 2016 met de helft toegenomen. Dat is goed nieuws. Toch is er een nog een lange weg te gaan om van Brussel een echte fietsstad te maken. Zijn er bijvoorbeeld nog missing links in het fietsnetwerk? Zijn er fietspaden die een heraanleg nodig hebben? Of zijn er plekken in Brussel waar fietsers zich niet veilig voelen?

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Mobiel 21 en Bike Citizens besloten een antwoord te zoeken op die vragen. Samen met de Brusselse fietsers. Zij zijn namelijk ervaringsdeskundigen en weten dus het best wat er moet gebeuren om fietsen in Brussel nog fijner te maken.

Citizen science met PING

Om inzichten en data over hun fietservaringen te verzamelen, kregen maar liefst duizend Brusselse fietsers een PING-knop. Dat is een kleine drukknop die je bevestigt aan het stuur van je fiets. Telkens je onderweg op de fiets een onveilige of onaangename verkeerssituatie tegenkomen, druk je op de knop. Je maakt een PING. Gevaarlijke autobestuurder? PING! Slechte fietsinfrastructuur? Ook PING!

Via Bluetooth stuurt de knop al die PINGs, samen met hun locatie, door naar een app op je smartphone. Eenmaal op je bestemming aangekomen, kan je nog wat meer informatie geven over elke PING, en dat aan de hand van vooraf bepaalde categorieën.

PING in Brussel

1.435
Brusselaars melden zich aan voor een PING-knop
39.887
keer drukten Brusselaars op hun PING-knop
58%
van de PINGs kreeg een categorie toegewezen in de app

Citizen science maakt fietsen in Brussel fijner

Tussen mei 2017 en januari 2018 verzamelden Brusselse fietsers tienduizenden PINGs. Al die data resulteerde in een gedetailleerde fietskaart van Brussel, met knelpunten en conflicten zoals ze door de fietsers zelf ervaren worden. Met die inzichten gaat Brussel nu aan de slag om haar prioriteiten bij te stellen, haar investeringen in fietsinfrastructuur bij te sturen en haar sensibiliseringscampagnes te verfijnen. Gericht en op maat van de lokale fietsers.

Ook in jouw stad of gemeente

Vandaag is PING ook voor andere steden en gemeenten beschikbaar. Wil jij ontdekken hoe deze innovatieve citizen science tool jou helpt om fietsen nog fijner te maken?

Elke_Mobiel-21-2023
Vragen over PING?

Elke Franchois

Gerelateerde inzichten

Opinie

Waarom Mobiel 21 samenwerken zo super vindt

Els Van den broeck, algemeen directeur bij Mobiel 21, schuift aan tafel bij de Socius-podcast ‘Allemaal Politiek’ om te praten over succesvolle samenwerkingen als hefboom voor verandering.

Beluister de podcast
Straffe case

Burgers schrijven mee aan nieuw fietsplan in As

Onlangs stelde de gemeente As haar nieuw Fietsplan voor. Met dit plan wil de voormalige mijngemeente fietsen nog vlotter en veiliger maken. Het plan ontstond in nauwe samenwerking tussen de gemeente, haar inwoners en Mobiel 21.

Verder lezen
Slimme gemeenten

Participatie en innovatie voor een duurzame toekomst

We geloven in de kracht van participatie en innovatie. Omdat mensen samen meer weten dan apart. Met vernieuwende methodes en hedendaagse technologie bouwen we aan slimme gemeenten, klaar voor de toekomst.

Verder lezen