
Voor veel Europese steden is parkeerbeleid geen topprioriteit. Toch neemt de parkeerdruk ieder jaar toe. Om het politieke debat rond parkeren te objectiveren en lokale overheden te helpen bij het strategisch integreren van parkeerbeleid in hun mobiliteitsplannen, is er nu ParkPAD. Dankzij deze tool kunnen steden en gemeenten hun parkeerbeleid evalueren en effectief bijsturen.
Parkeerbeleid blijft onderbelicht
Parkeerbeleid is vaak een detail in de Sustainable Urban Mobility Plans (SUMP) van steden. Voor lokale beleidsmakers is het bovendien een geladen thema waar ze hun vingers liever niet aan verbranden, en ook op nationaal niveau ontbreekt het vaak aan duidelijke beleidsrichtlijnen. Nochtans gaat het over miljoenen vierkante meters kostbare, publieke ruimte die op veel plaatsen veel nuttiger kunnen worden gebruikt om buurten leefbaarder en veiliger te maken voor iedereen.
ParkPAD legt basis voor strategisch parkeerbeleid
ParkPAD is een nieuw mobiliteitsproject van Mobiel 21. Het is een auditmethode, ontwikkeld in het CIVITAS-project Park4SUMP, die gemeenten helpt om hun parkeerbeleid te evalueren, bij te sturen en te herdenken als onderdeel van een breder, toekomstgericht mobiliteitsbeleid. Het is ook een instrument dat helpt om het politieke debat rond parkeren te objectiveren en dus minder emotioneel te benaderen. Op die manier wordt het strategische nut van een integraal parkeerbeleid meteen duidelijk.
De ParkPAD-audit wordt begeleid door een expert-auditor, in de plaatselijke taal en met kennis van de lokale context. Via (online) enquêtes en rondetafelgesprekken brengt de auditor zowel het bestaande parkeerbeleid als de beleidsambities voor de komende jaren in kaart. Op basis van die analyse volgen een actieplan en eindrapport met concrete voorstellen voor verbetering. De auditor streeft in het hele proces steeds consensus na tussen alle stakeholders.
Gezocht: 8 Belgische gemeenten voor een ParkPAD-audit
In 2020 onderging ParkPAD een grondige testronde in zestien steden: van het Noorse Trondheim tot het Albanese Shkodra. In 2022 volgden succesvolle audits in nog eens tien steden. In België voerden Sint-Niklaas en Kortrijk al een ParkPAD-audit uit. Vanaf 2023 rolt Mobiel 21 ParkPAD breed uit. Bedoeling is om in Vlaanderen met 8 nieuwe gemeenten (3 centrumsteden en 5 grote of kleinere gemeenten) samen te werken om hun parkeerbeleid te analyseren en te verduurzamen met behulp van ParkPAD. Uit vorige ervaringen blijkt dat de audit telkens een positieve impact heeft op het mobiliteitsbeleid. Of parkeerbeleid in je gemeente nog in de kinderschoenen staat, of al wat verder gevorderd is, een ParkPAD-audit tilt het parkeerbeleid sowieso naar een hoger niveau.
Interessant voor jouw gemeente? Stem af met de bevoegde schepen en neem voor meer details vrijblijvend contact op met Patrick Auwerx, projectleider bij Mobiel 21, via parkpad@mobiel21.be. Kandidaturen moeten uiterlijk 15 maart 2023 binnen zijn.
Parkeerbeleid is geen detail maar de kern van de zaak
Steden en gemeenten hebben meer dan ooit nood aan een slim, strategisch en sturend parkeerbeleid. Het potentieel van een doordacht parkeerbeleid wordt echter nog te vaak onderschat. Parkeermanagement is nochtans een kans die direct voor het oprapen ligt. Het zou de kern moeten vormen van elk duurzaam mobiliteitsplan. Uiteindelijk gaat het over zoveel meer dan auto’s parkeren. Parkeerbeleid heeft raakvlakken met leefkwaliteit, ruimtelijke ordening, veiligheid, milieu- en klimaatimpact, sociale inclusie, multimodale bereikbaarheid, gezondheid en economische ontwikkeling.
ParkPAD behandelt daarom de verschillende facetten van parkeerbeleid: beleid, uitvoering, innovatie (vb. laadpalen en parkeren, Hoppin-punten, nieuwe normen of aanbevelingen), informatie & communicatie, handhaving, en ten slotte datagebruik. Gemeenten definiëren zelf waar zij (meer) op inzetten, de auditor begeleidt hen in het beslissingsproces. Met ParkPAD krijgen ze nu een grondig geteste audit-tool ter beschikking om met alle stakeholders, via een co-creatief proces, een toekomstgericht parkeerbeleid uit te werken.