
M-app is een unieke app waarmee je het woon-werkverkeer in een bedrijvenzone in kaart kan brengen. De app werd voor het eerst gebruikt voor het mobiliteitsonderzoek van de bedrijvenzone in Haasrode. Het was een primeur in ons land. En de resultaten van het onderzoek waren verrassend.
Wat is M‑app?
M‑app is een app voor Android en iOS waarmee je automatisch woon-werkverplaatsingen registreert. Die informatie kan worden gebruikt door de lokale overheden om verkeersstromen beter te regelen. En voor bedrijven bij de opmaak van bedrijfsvervoerplannen.
Ook voor de M‑appgebruiker zit er iets in. De app adviseert je immers op maat en helpt je kiezen voor bv. een andere route, tijdstip of manier van verplaatsen. Je kan zelf aangeven wat je het belangrijkste vindt: tijdsduur, afstand, CO2-uitstoot, …
Bedrijven
Hoe meer werknemers van een bedrijf of bedrijvenzone meedoen met M‑app, hoe meer data je kan verzamelen. Het is daarom belangrijk dat bedrijven worden aangemoedigd om deel te nemen en om hun werknemers te motiveren en enthousiasmeren.
Uniek onderzoek in Haasrode
M‑app werd voor het eerst gebruikt voor het mobiliteitsonderzoek van de bedrijvenzone in Haasrode. Rond het bedrijventerrein was en is er vaak file. Om die mobiliteitsknoop te ontwarren, sloegen negen partners de handen in elkaar. Meer bepaald: Voka Vlaams-Brabant, Stad Leuven, Interleuven, Gemeente Lubbeek, Gemeente Bierbeek, Provincie Vlaams-Brabant, De Lijn, Agentschap Ondernemen van de Vlaamse Overheid, UGent en Mobiel 21.
Verrassende resultaten
Uit het onderzoek bleek dat 87% van de werknemers met de wagen naar het werk kwam. 60% daarvan aan een gemiddelde van slechts 27 km/u over een afstand van gemiddeld 10 km. Met de fiets of de elektrische fiets kon dat bijna even snel. Meer nog, 27% kon toen met de fiets zelfs sneller op het werk geraken dan met de wagen. Vooral tijdens de spitsuren was het verschil groot. Door de verkeersdrukte kon toen tot 90% van de pendelaars sneller op het werk geraken met de fiets.
Knelpunten stilaan weggewerkt
Heel wat knelpunten voor duurzaam transport kwamen aan het licht. Voor het openbaar vervoer waren uurregelingen die aansluiten op werkroosters, goede doorstroming en stipte bediening belangrijk. Om meer mensen op de fiets te krijgen, waren betere fietsinfrastructuur, douches en kleedkamers, en een fietsvergoeding belangrijke stimulansen.
Zowel qua weginfrastructuur als dienstverlening voor het openbaar vervoer namen de betrokken gemeenten en overheidsbedrijven ondertussen maatregelen. Zo werd de frequentie van lijn 630 verdubbeld en werden kruispunten aangepakt om ze fietsvriendelijker te maken. Maar ook bedrijven droegen hun steentje bij door hun werknemers busabonnementen te geven en het gebruik van de fiets te stimuleren.