
Het bedrijventerrein in Haasrode staat voor een stevige mobiliteitsuitdaging. Maar liefst 10.000 werknemers en zo’n 3.500 studenten pendelen (onder normale omstandigheden) dagelijks van en naar Haasrode. Dat gebeurt in 90% van de gevallen met de auto. Een transitie naar duurzamere pendelgewoontes dringt zich op.
Mobiel 21 en VUB zochten in opdracht van InterLeuven naar oplossingen voor een betere modal shift en minder parkeerproblemen. De Mobiscan in 2016 en een trackingcampagne met de M‑app brachten al heel wat interessante pijnpunten aan het licht. Zo blijkt dat bijna 90% van de werknemers op het bedrijventerrein met de auto naar het werk gaat. Een hallucinant hoog cijfer. Zeker wanneer je weet dat maar liefst 57% van de werknemers op (e-)fietsafstand van het werk woont (in een straal van 15km rond het bedrijventerrein). Het fietspotentieel is dus gigantisch.
Als we de huidige dominantie van de auto kunnen verminderen, boeken we grote winst op vlak van leefbaarheid, verkeersveiligheid, luchtvervuiling, kostenefficiëntie, gezondheid en ruimtegebruik. Kortom: iedereen krijgt er een leefbare, aangename en veilige werkplek door.
In vier schakels naar wensbeeld
Tijd voor naar een gepaste mobiliteitsstrategie, zowel naar organisatie, aanbod als ruimtelijke indeling. VUB en Mobiel 21 voerden een grondig onderzoek als basis voor een nieuwe mobiliteitsstrategie en ruimtelijke indeling. Het onderzoek bouwt verder op de resultaten van het project Vlaanderen Circulair – Circuler uit 2019 – 2020 met acties en aanbevelingen voor een transitie naar een circulair bedrijventerrein in Haasrode. De onderzoeksopdracht bestond uit:
- een casestudie voor een modal shift naar meer verplaatsingen met het openbaar vervoer, de fiets of te voet;
- de bouw van een model voor collectief parkeren.
Om participatie alle kansen te geven in een vervolgluik, is gekozen voor een ontwerpend onderzoek. De ontwerpen zijn niet definitief, maar zijn wensbeelden. Ze visualiseren de voorgestelde mobiliteitsoplossingen op kaart. Dat maakt het eenvoudiger om ze in een ruimtelijke context te overwegen en erover te discussiëren.
Het ontwerpend onderzoek resulteerde in een vier mobiliteitsschakels (zie Figuur 1). De schakels staan dus niet los van elkaar, maar vormen samen een totaalaanpak in de transitie naar een duurzamere modal split in de verplaatsingen van, naar en op het bedrijventerrein.
Figuur 1
De uitdagingen in Haasrode liggen op verschillende niveaus. Daarom is elke schakel op twee schaalniveaus (zie Figuur 2) voorgesteld. De eerste schaal omvat het volledige bedrijventerrein, inclusief omgeving, verbindingen en netwerkstructuren. Het tweede schaalniveau zoomt in op een locatie binnen het bedrijventerrein.
Figuur 2
Een workshop samen met lokale actoren en experten in februari van dit jaar resulteerde in een gedragen visie op de mobiliteitsschakels en het uiteindelijke wensbeeld. De resultaten leveren bovendien een belangrijke bijdrage aan het masterplan dat de stad Leuven wil opmaken voor het bedrijventerrein in Haasrode. Intussen begint de mobiliteitsuitdaging ook te leven op het bedrijventerrein zelf. Ook al blijft er nog wat bezorgdheid over de aankomende veranderingen, het onderzoek heeft de bereidheid om aan de slag te gaan alvast een duwtje in de rug gegeven.
Lees alles over de toekomst van het bedrijventerrein in Haasrode in het eindrapport.