
Beleidsmakers benaderen een krachtig instrument als burgerparticipatie nog te vaak eenzijdig. Daarom verschijnen de Gorilla’s van Iedereen Gorilla om de zaken weer scherp stellen. Met hun acties maken ze duidelijk waarover en vooral hoe burgers willen participeren. Met hun ideeën over onderwerpen als publieke ruimte, leefbaarheid, duurzaamheid, verkeersveiligheid … inspireren ze buren en beleid. Samen met Vormingplus Oost-Brabant begeleidt Mobiel 21 nu al groepen gorilla’s, in verschillende gemeenten.
Het doel van Iedereen Gorilla
Publieke ruimte is een uitermate breed begrip, waar verschillende maatschappelijke thema’s samenvloeien. Inwoners hebben vaak veel ideeën over hoe ze hun straat of wijk op mensenmaat willen organiseren. Geïnspireerd door de Urban Guerrilla-beweging wil Iedereen Gorilla die actieve burgers aanzetten tot echte actie.
Gorilla’s vormen zo een buurtgroep die met positieve, constructieve en opvallende interventies een signaal geeft aan beleidsmakers en medeburgers. Iedereen Gorilla is tegelijkertijd ook een kanaal waar mensen hun ideeën, wensen en dromen kwijt kunnen én er met gelijkgestemden zelf aan kunnen werken om ze te realiseren. Op die manier legt de beweging de basis voor een verdere dialoog tussen beleidsmakers en burgers.
Oost-Brabant in actiemodus
In Diest, Aarschot, Landen, Tielt-Winge en Wilsele verzamelden burgers onder impuls van Iedereen Gorilla om in actie te schieten voor meer straten op mensenmaat. Meer fietsveiligheid, ontmoeting en groen in de straat, waren thema’s die er duidelijk uit sprongen. Vervolgens schoten de Gorilla’s in actie, zochten ze medestanders en bedachten ze een manier om hun boodschap aan de wereld te tonen.
Video –> De Gorilla’s in actie
Wat hebben we geleerd?
- De politie is duidelijk een Gorilla-vriend. Streng, rechtvaardig maar met sympathie voor de boodschap kwamen agenten vaak poolshoogte nemen bij de acties die zich toch af en toe in de grijze zone van de wetgeving bevinden.
- Elke actie opende via verschillende kanalen de dialoog met andere inwoners en officiële instanties zoals lokale politie, openbare diensten en beleidsmakers. Plots was er ruimte en aandacht voor overleg en de uitwisseling van ideeën en vragen. De vraag van de Gorilla’s naar meer straten op mensenmaat kon bij alle partijen op sympathie rekenen.
- Het idee van burgers die eerst in actie schieten, moet in sommige geesten nog rijpen. Een enkele actie kreeg zelfs een repressief staartje. De acceptatie van een open participatietraject voor leefbare publieke ruimte heeft zijn tijd nodig. Maar als beleid en burger toenadering zoeken, kunnen de zaken snel een positieve wending nemen
En de rol van Mobiel 21?
In 2019 willen we de toenadering blijven stimuleren en nieuwe mensen warm blijven maken voor een straat op mensenmaat. Aan de andere kant gaan we als beweging ook hameren op de nood aan een duidelijke en open participatieve instelling van lokale besturen. Dat daar af en toe nieuwe, ondeugende acties aan te pas komen, staat buiten twijfel. De vraag is: Hoe kunnen we een signaalfunctie opnemen zonder op de letter van de wet te botsen? En overtreden Gorilla’s de wet, of zijn onze wetten gewoon aan een update toe?
Gorilla-acties zijn in de eerste plaats bedoeld om een signaal te geven, een suggestie tot verbetering. Ze stellen de traagheid van een systeem en het gebrek aan gedurfde politieke keuzes in vraag en openen zo de deur voor dialoog. De bedoeling is nooit om te schofferen, wél om te tonen dat burgerparticipatie ook kan beginnen bij de burger zelf. Via Iedereen Gorilla wil Mobiel 21 mensen ondersteunen in hun zoektocht naar dialoog én overheden ondersteunen in hun zoektocht naar manieren om constructief om te gaan met actieve burgers. Zo komen ze elkaar ongetwijfeld ergens tegen in het midden.