
De Fietsschool bleef niet gespaard van de coronamaatregelen en moest tussen maart en juni haar fietslessen onderbreken. En sinds eind oktober zijn onze deuren opnieuw gesloten. De autorijscholen kregen op 13 januari 2021 groen licht. Als leren autorijden weer mag, dan kan leren fietsen niet achterblijven. Want kunnen fietsen is even essentieel én veel meer coronaproof.
175 nieuwe fietsers
Tussen de sluitingen door leerden 175 mensen in 2020 fietsen in Fietsschool Leuven. Dat zijn er amper 18 minder dan het jaar voordien. Die groep telt 60% volwassenen, 27% Okan-jongeren tussen 12 en 18jaar en 13% internationale studenten van de KU Leuven.
Het Fietsschoolteam stak een extra tandje bij om dit resultaat te bereiken en het werk is ook nog niet afgerond. De onderbreking van de lessen in het voorjaar zorgde nl. voor een trager leerproces. Na 15 fietslessen hadden veel deelnemers nog extra oefening nodig om echt zelfstandig te kunnen fietsen op straat. Dat is meer dan bij een normaal lessenverloop. Daarom zette De Fietsschool afgelopen zomer sterk in op nazorg. 1 op de 3 deelnemers van de voorjaarsreeksen oefende tijdens de zomervakantie verder samen met een vrijwilliger. 10 koppels (nieuwe fietser + fietsbuddy) gingen een stapje verder en koppelden extra fietsoefening aan extra oefening Nederlands.
Na 10 van de 15 fietslessen te hebben gekregen in oktober, wachten ongeveer 53 deelnemers nog op een vervolg. Ook hier gaan we weer maatwerk (één deelnemer met één begeleider) leveren om iedereen het vertrouwen te geven om volledig zelfstandig te fietsen in het verkeer.
Coronaproof aanpak
Fietsschool Leuven maakte haar aanpak volledig coronaproof. Naast afstand houden, mondmaskers en het ontsmettingen van het materiaal werd de didactische aanpak grondig herbekeken. In plaats van theorielessen over de wegcode en fietsbezit werd een ‘Verkeerseducatieve Wandelroute’ op maat van volwassenen uitgetest. Workshops rond fietsherstel vonden plaats in open lucht. Ook experimenteerde De Fietsschool met nieuw digitaal materiaal. En nog meer dan anders werkten we op maat en in kleine groepjes of 1 op 1 (één deelnemer met één begeleider). Al die extra inspanningen waren enkel mogelijk dankzij een grote en enthousiaste groep vrijwilligers die ook tijdens de zomervakantie bleef doorwerken.
Kunnen fietsen is essentieel
Ondertussen blijven de inschrijvingen voor 2021 binnenlopen. De fietslessen voor voorjaar 2021 zijn volgeboekt. Dat hoeft niet te verbazen: in coronatijd is een fietstochtje met het gezin of met de vrienden in de vrije tijd een dankbare afwisseling voor een wandeling, en de fiets is een veel aantrekkelijker vervoersmiddel dan de bus. Voor het publiek van De Fietsschool is kunnen fietsen nog net iets meer dan alleen maar een verzetje in deze bizarre tijden. We kunnen dat niet genoeg herhalen. Uit de bevraging van de volwassen deelnemers aan de fietslessen blijkt nog maar eens hoe essentieel fietsen is voor hen.
Een korte profielschets:
- bijna allemaal vrouwen, 85% met migratie-achtergrond; de meeste zijn nog geen 5 jaar in België, zitten in een inburgeringstraject en volgen Nederlandse les. Meest voorkomende herkomstlanden zijn Somalië, Marokko, Palestina en Syrië.
- Qua leeftijdsprofiel: 26% jonger dan 30jaar, 36% tussen 30 en 40 jaar, 19% tussen 40 en 50 jaar, en 19% 50-plussers.
- 2⁄3 van de vrouwen heeft kinderen, vaak jonge kinderen.
- Meer dan de helft van die vrouwen is niet of slechts tot 18 jaar naar school gegaan. 40% heeft een bachelor, (18%) een masterdiploma, vaak behaald in hun geboorteland.
- Hun werksituatie op het moment van de fietslessen is als volgt: (zie grafiek 23)
- 83% van de deelnemers had voor de start van de fietslessen nog nooit gefietst. 17% had al enige fietservaring als kind, maar voelde zich niet veilig om op straat te fietsen.
- Hun vervoersmogelijkheden (rijbewijsbezit, beschikbaarheid van een auto, gebruik openbaar vervoer (zie grafiek 25), huidige vervoerswijzekeuze.
Vooruitblik 2021
In de aanloop naar de start van het nieuwe seizoen – hopelijk vanaf de paasvakantie – zitten we niet stil. Eerst en vooral willen we de geannuleerde fietslessen van 2020 nog verder afwerken. Achter de schermen werken we druk verder aan het stroomlijnen van de werking van de 4 Fietsscholen (Leuven, Genk, Kortrijk en Mechelen) en zetten we nieuwe Fietsscholen in de steigers. In de Okan-scholen willen we een Fietsschoolwerking structureel uitrollen. En rond fietsbezit is ook het laatste woord niet gezegd. Hou zeker onze volgende nieuwsbrieven in de gaten voor meer nieuws.