Door de lockdown bleven alle riksja’s van Fietsen Zonder Leeftijd plots op stal. Nochtans doen buitenlucht en sociale contacten iedereen zo’n deugd. En laat dat nu net zijn wat Fietsen Zonder Leeftijd biedt. Comfortabele riksja-ritjes voor senioren en andere mensen met een beperkte mobiliteit. Daar wordt een mens gelukkig van. Hoe we dat weten? We vroegen de 22 (!) lokale afdelingen hoe zij Fietsen Zonder Leeftijd organiseren.
Lockdown als ‘bezinningsmoment’
De gedwongen pauze was een ideaal moment om de werking van verschillende afdeling in kaart te brengen. 12 afdelingen vulden onze vragenlijst in. De belangrijkste conclusies zetten we hier voor je op een rij. Daarbovenop krijg je een greep uit de ideeën van de lokale afdelingen om corona-proof herop te starten. Want iedereen staat intussen te popelen om opnieuw met de riksja’s uit te rijden. En dat het nodig is, hoor je ook in de reportage van VRT NWS (Radio2).
Tom Boonen fietst ook met een riksja
Misschien zag je de uitzending waarin Tom naar Kopenhagen gaat en kennismaakt met de stichter van Cycling Without Age. De impact van zijn avontuur bleef niet uit: We kregen beduidend meer aanvragen van zowel kandidaat-afdelingen als van particulieren. Deze laatsten verwijzen we door naar de lokale afdelingen, zowel om een rit te maken als om zelf vrijwilliger te worden. Met Tom Boonen kreeg Fietsen Zonder Leeftijd eventjes een ambassadeur die het project op nationaal vlak in de kijker zette. Maar de grote kracht blijft toch de organische groei over de jaren.
22 afdelingen in Vlaanderen
Begin dit jaar kregen Zonhoven, Pelt en Lommel hun riksja. Daarmee is Fietsen Zonder Leeftijd eindelijk ook in Limburg geland. Nu West-Vlaanderen nog en je ziet de riksja’s in elke Vlaamse provincie. Het fijne aan Fietsen Zonder Leeftijd is dat elke afdeling haar eigen accenten kan én mag leggen. Elke afdeling kiest bv. hoe ze ritten organiseert, welke partners ze betrekt en waar ze financiële middelen haalt.
Enkele bevindingen uit de enquête:
- Vooral dienstencentra en woonzorgcentra trekken het project. Daarnaast zijn er ook gemeenten die initiatief nemen.
- De lokale afdelingen draaien op vrijwilligers (coördinator en piloten/chauffeurs). In woonzorgcentra spelen de animatieploeg, onthaalmedewerkers en ergotherapeuten vaak een cruciale rol.
- Op externe partners doen ze weinig beroep. Cera en serviceclubs leveren af en toe financiële steun. Fietspunt biedt stallingsruimte. De Fietsersbond en wielerclubs kunnen zorgen voor extra piloten.
Fietsen Zonder Leeftijd in cijfers
- In Vlaanderen rijden in totaal al meer dan 25 riksja’s.
- Een rit is gemiddeld 10 km lang en duurt tussen de 30 minuten en 2 uur.
- Ritten zijn meestal gratis, maar reserveren is vaak de regel.
- Per seizoen (meestal van april tot september) rijdt elke riksja tot 180 keer. In o.a. Turnhout, Wetteren en Zaventem mogen er gerust extra chauffeurs bijkomen.
- De oudste passagier die tot nu toe meereed is 103.
Veilig rijden, ook in tijden van corona
Een riksja bestuur je net ietsje anders dan een bakfiets. Opvallend is dat de meeste afdelingen zelf hun chauffeurs hebben opgeleid. Toch is er vraag naar extra uitleg over:
- Hoe de passagiers veilig laten in- en uitstappen.
- De wegcode voor bakfietsen (want de riksja valt in die categorie).
- Oefenen met de riksja, zowel zonder als met passagiers.
En wat met corona? Enkele suggesties om de kans op besmetting maximaal te voorkomen:
- Basisprincipe blijft: riksja voor en na elke rit ontsmetten en je handen ontsmetten.
- Chauffeur rijdt met 1 passagier, beiden dragen een mondmasker.
- Personeel van het centrum helpt bij in- en uitstappen.
- Een standaard ‘corona-kit’ meenemen (reservemaskers, handgel).
- Geen pauze ofwel zeker in de riksja blijven zitten.
Door de mondmaskers is de babbel onderweg niet zo evident. Maar ook daar zijn creatieve oplossingen voor. Van babyfoon, intercoms tot micro’s met bluetooth: kies maar. Een alternatief is een leuk muziekje opzetten voor de passagier.
Als het kriebelt om zelf te starten
Heb je een team van gemotiveerde mensen die overtuigd zijn van Fietsen Zonder Leef-tijd (bv. met de steun van de gemeente, de buurtwerking of het zorgcentrum)? Neem dan zeker contact op met Ine Bosmans – projectverantwoordelijke van Fietsen Zonder Leef-tijd. En neem zeker een kijkje op de website van Fietsen Zonder Leeftijd.
Mobiel 21 begeleidt je bij de aankoop van de riksja en geeft een opleiding aan piloten. Bovendien hebben we onze eigen riksja. Die kan je als organisatie of gemeente huren om een keer uit te testen. We durven wedden dat je direct verkocht bent.