
Dankzij CIVITAS FastTrack engageren meer dan 20 Europese steden en regio’s zich om duurzame innovaties in mobiliteit versneld door te voeren. Dat gebeurt onder de leiding van 4 ambassadeurssteden, Antwerpen, Stockholm, Budapest en Bologna, en verschillende partnerorganisaties waaronder Mobiel 21.
Het project omvat een twee jaar durend leerprogramma met in totaal 5 weken waarin kennis en expertise wordt opgebouwd rond 4 centrale thema’s:
- Duurzame stadslogistiek
- Openbaar vervoer en MaaS
- Fietsen in de stad
- Multimodaal verkeersmanagement
Daarnaast wordt kennis uitgewisseld via een online platform en tussentijdse webinars rond overkoepelende thema’s zoals data, gedragsverandering, financiën en participatie.
Capaciteit en kennis opbouwen
De eerste capaciteitsopbouwende projectweek werd in 2021 afgerond. Het zwaartepunt van het leerprogramma ligt in 2022 met 3 projectweken in het verschiet. Tijdens de eerste projectweek brachten we de FastTrack-gemeenschap in contact met innoverende leveranciers in heel Europa. Maar liefst 30 aanbieders in de mobiliteitssector stelden hun dienst of product voor. Ze zijn intussen opgenomen in een database waar de FastTrack-steden en ‑regio’s hen gedurende het project vlot kunnen opzoeken.
Samenwerking tussen publieke en private sector doen werken
Eén van de centrale vraagstukken in de eerste projectweek was: Hoe kunnen we Publiek-private samenwerkingen (PPS) doen slagen? Deze vraag vormde o.a. de start voor een panelgesprek met de stad Antwerpen en twee toonaangevende leveranciers, Rebelgoup en Brompton. Je kan het volledige panelgesprek herbekijken.
De panelleden bespraken onder meer veel voorkomende barrières en uitdagingen waaronder een onduidelijke rolverdeling op nationaal of lokaal niveau, het verschil in tempo van beleidsvoering in verhouding tot de snel veranderende markt en de angst van lokale overheden om neutraliteit en transparantie te verliezen. Volgens Karen Simons van Rebelgoup is er echter al een duidelijk kader voor samenwerking, waardoor die laatste angst alvast ongegrond is.
Katia Kishchenko van de stad Antwerpen benadrukt dat het een uitdaging is voor lokale en regionale overheden om de snel evoluerende markt en mobiliteitsbeleid op elkaar af te stemmen. Volgens Julian Scriven van Brompton is de polarisatie in het VK, maar ook in andere delen van de wereld, een belangrijke barrière om als lokale beleidsmaker vooruit te komen. De politieke angst voor tegenstand houdt vaak goede projecten tegen. Verder is er soms een gebrek aan consistentie in het proces van aankoop wat innovatie kan bemoeilijken of vertragen.
Succesfactoren om een samenwerking te doen slagen zijn volgens Karen en Julian het gebruik van duidelijk omschreven projectoproepen om het aankoopproces te sturen. Het projectmatige helpt om heldere doelstellingen te definiëren en het leerproces in beide richtingen te sturen. Dit soort kennis delen is een win-win voor beide partijen.
Downloads:
Contact:
Marktplaats voor mobiliteit in Antwerpen
Katia: “In Antwerpen nemen we in de eerste plaats de rol van facilitator op. We hebben een marktplaats voor mobiliteit waarmee we mobiliteitsaanbieders via projectoproepen ondersteunen om hun innovaties uit te rollen in onze stad. De stad ondersteunt op verschillende manieren: financieel, promotioneel of door het aanbieden van haar netwerk. De eerste resultaten van de markplaats zijn al zichtbaar want dagelijks worden 1150 autoritten uitgespaard. Het hoofddoel is om de stad, en in de toekomst ook de volledige regio, toegankelijk en leefbaar te houden. Zo creëren we een netwerk en stimuleert de stad de dialoog met alle partijen om toe te werken naar datzelfde doel.”
Burgerbetrokkenheid in publiek-private samenwerkingen
Katia: “De beste oplossingen zijn degene die effectief gebruikt worden. Wij vinden het een grote sterkte als mobiliteitsaanbieders burgers betrekken en rechtstreeks op hun noden inspelen.”
Julian: “The Glasgow bikeshare scheme is een goed voorbeeld van burgerbetrokkenheid. De inwoners van Glasgow zien dat echt als hun fietsdeelsysteem. Als er bijvoorbeeld een probleem is met de fietsen dan zullen ze dat meteen signaleren. Het verschil met fietsdeelsystemen die gewoon geïnstalleerd worden zonder burgers te consulteren is opvallend, want zo’n systemen gaan vaak uit gebruik.”
Tips & tricks voor publiek-private samenwerkingen
- Werk samen aan projecten met een duidelijk doel. Hou de eindgebruiker in gedachten.
- Ga in dialoog en luister naar elkaar. Evalueer de output van de samenwerking.
- Zoek de juiste oplossing voor de uitdaging. Ga niet innoveren om te innoveren.
- Werk naar een win-win situatie voor zowel de lokale overheid als de leverancier. “Als je de enige winnaar bent in de samenwerking, dan ben je eigenlijk de verliezer”, zegt Julian Scriven van Brompton
Blijf op de hoogte van FastTrack
Wil je ook leren van onze FastTrack-community en op de hoogte blijven van de laatste nieuwigheden qua mobiliteit? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van FastTrack.
Heeft jouw gemeente of stad kennis over het gebruik van data in mobiliteitsbeleid, en in het bijzonder met burgerwetenschap? Wil je jouw kennis met FastTrack delen? Stuur dan een e‑mail naar fasttrack@mobiel21.be, dan nemen we je op in het programma van de volgende (online) FastTrack-projectweek van maandag 28 maart tot vrijdag 1 april 2022.