Ga verder naar de inhoud

Een schoolstraat? Zo doe je dat

Autovrij leven
Veilig naar school
Tips & tricks

Komaf maken met de chaos aan de schoolpoort? Dan is een schoolstraat een oplossing met vele voordelen. Mobiel 21 is partner van Paraat voor de Schoolstraat, een campagne die de straat of straten rond een school op belangrijke momenten weer teruggeeft aan actieve weggebruikers.

De vicieuze circel doorbreken

Iedereen die ooit al eens een school is gepaseerd herkent de situatie: Een wirwar van (wildgeparkeerde) auto’s, fietsen en voetgangers, en iedereen is gehaast. Die chaos zorgt voor een hele onveilige situatie. En die zorgt ervoor dat nog meer ouders hun kinderen met de auto naar school brengen.

Zo ontstaat een vicieuze cirkel die de situatie alleen maar verergert. Een schoolstraat doorbreekt die vicieuze cirkel en zorgt ervoor dat de omgeving rond de schoolpoort opnieuw rustiger en menselijker wordt. In de praktijk blijkt zelfs dat ouders na de invoering van een schoolstraat weer vaker kiezen om hun kinderen te voet of met de fiets naar school te brengen of te laten gaan.

De school­straat maakt het echt een pak veiliger om naar school te fiet­sen. Dat moedigt duidelijk veel mensen aan om hun kinderen met de fiets te bren­gen. Hier­door zijn er ook merk­baar min­der auto’s op de rest van ons tra­ject naar school.”

Sil
Papa van Kato en Robin

Hoe begin je eraan?

Een schoolstraat is een straat met een schoolingang waar gemotoriseerd verkeer aan het begin en einde van de schooldag gedurende een half uur wordt geweerd (met uitzondering van hulp- en nutsdiensten). De straat is er dan enkel voor voetgangers en fietsers. Ouders die hun kinderen met de auto brengen, kunnen iets verder parkeren en hun kinderen te voet tot aan de schoolpoort begeleiden.

Aan een schoolstraat werken verschillende partijen samen: directie, leerkrachten, ouders, buurtbewoners, gemeente, lokale politie en de leerlingen zelf. Mobiel 21 is partner van Paraat voor de Schoolstraat, waardoor je als school of gemeente een beroep kunt doen op Mobiel 21 om dit proces in goede banen te leiden.

Wij loodsen je door alle stappen en regelingen om een schoolstraat te realiseren:

  • een trekkersgroep samenbrengen
  • begeleiding bij de aankoop van materiaal
  • advies bij de aanvraag van vergunningen en administratieve verplichtingen,
  • een oproep naar vrijwilligers
  • een infoavond organiseren
  • de feestelijke opening van de schoolstraat in de verf zetten

Van test naar een permanente schoolstraat

De beste manier om de positieve impact van een schoolstraat te ervaren, is ze uit te testen gedurende minstens een maand. Nog beter is natuurlijk voor een semester of een heel schooljaar. Van deze instant voordelen mag je sowieso zeker zijn:

  • Betere luchtkwaliteit in de omgeving van de school. En daar profiteert iedereen van, ook de buurtbewoners.
  • Meer rust en minder chaos en stress waardoor het aan de schoolpoort vanzelf gemoedelijker wordt.
  • Meer alerte kinderen in de klas omdat er meer met de fiets en te voet naar school komen.

Initiatieven de je schoolstraat nog versterken.

Schoolvervoerplan

In een schoolver­vo­er­plan breng je met alle betrokken par­ti­jen de gevaar­lijke en veilige pun­ten op weg naar school in kaart. Het is een belangrijke troef om te werken aan een veilige schoolomgeving.

Schoolvervoerplan

Aya op School

Aya is een knotsgek, knalgeel ruimtewezentje dat kleuters helpt om ons verkeer beter te begrijpen. Met een Aya-campagne zetten scholen ouders en kinderen ook aan om duurzaam naar school te komen.

Aya op School

School op de Teller

School op de Teller is een kant-en-klaar lespakket dat leerlingen kritisch leert kijken naar de mobiliteit in hun buurt. Met de hulp van verkeerstellingen doen ze voorstellen voor een kindvriendelijke schoolomgeving.

School op de Teller

Verkeerseducatieve Route

Een Verkeerseducatieve Route of VERO geeft kinderen, van kleuters tot tieners, de kans om met hun klas of oud­ers buiten de school­muren te oefenen en te leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen bewegen.

Verkeerseducatieve Route (VERO)

Wandelpool & Fietspool

Poolen is met een kleine, duidelijk herkenbare groep kinderen, onder begeleiding van een of meer volwassenen naar school of naar hobby’s fietsen of wandelen. Ze zijn m.a.w. een gezonder, veiliger en milieuvriendelijker idee dan de auto nemen.

Wandel- en fietspool

Schoolroutekaart

Op een schoolroutekaart staan de beste en veiligste routes om naar school te fietsen en te wandelen. Zo kiezn leerlingen gemakkelijker de beste route naar school en kunnen ze knelpunten omzeilen.

Schoolroutekaart

Gerelateerde inzichten

Opinie

Waarom Mobiel 21 samenwerken zo super vindt

Els Van den broeck, algemeen directeur bij Mobiel 21, schuift aan tafel bij de Socius-podcast ‘Allemaal Politiek’ om te praten over succesvolle samenwerkingen als hefboom voor verandering.

Beluister de podcast
Straffe case

Burgers schrijven mee aan nieuw fietsplan in As

Onlangs stelde de gemeente As haar nieuw Fietsplan voor. Met dit plan wil de voormalige mijngemeente fietsen nog vlotter en veiliger maken. Het plan ontstond in nauwe samenwerking tussen de gemeente, haar inwoners en Mobiel 21.

Verder lezen
Autovrij leven

Meer straten op mensenmaat

We tonen hoe geweldig straten zijn als er meer plaats is voor mensen en minder voor auto's. Straten op mensenmaat met ruimte voor ontmoeting, spel, natuur, adem en rust. Enfin, straten om in te leven, dus.

Verder lezen