Slimme steden
Gedragsverandering stimuleren en tegelijkertijd parkeerinkomsten herbestemmen richting duurzame mobiliteit. Met het nieuwe Park4SUMP-project slaan Europese steden twee vliegen in één klap. Mobiel 21 begeleidt de partnersteden bij de integratie van strategisch parkeermanagement in hun mobiliteitsplannen.
Effectief parkeermanagement
Doordacht parkeermanagement bewijst in veel steden een zeer kosteneffectief instrument te zijn om duurzame mobiliteit te sturen. Strategisch parkeerbeleid bevrijdt de publieke ruimte, vermijdt nodeloos zoekverkeer, verhoogt verkeersveiligheid, genereert inkomsten, ondersteunt lokale economie, stuurt duurzame stedelijke planning (niet langer in functie van de vraag naar extra parkeerplaatsen). Kortom, het maakt steden aantrekkelijker en leefbaarder.
“Amsterdam gaat naar 0,225 parkeerplaatsen per inwoner, de parkeertarieven zijn er torenhoog, nieuwe inwoners kunnen geen parkeerkaart meer krijgen maar worden gestimuleerd om te autodelen of hun auto bij een P&R aan de rand achter te laten en gebruik te maken van de fiets of het openbaar vervoer. En… Amsterdam bruist.”
(Verkeersnet – nieuws 04 juni 2018).
Op Europees niveau is strategisch parkeerbeleid nog steeds een van de meest onderbenutte instrumenten van mobiliteitsbeleid. Vaak omdat het politiek en maatschappelijk nog vaak erg gevoelig ligt. Tijd om af te stappen van de idee dat auto’s nog altijd voor de deur moeten kunnen parkeren.
Kennis delen met Park4SUMP
Met Park4SUMP bekijkt Mobiel 21 hoe we innovatief parkingmanagement kunnen integreren in de Sustainable Urban Mobility Plans (SUMPs), van Europese steden. Voor Vlaanderen is Sint-Niklaas de partnerstad. Zo halen we internationale expertise naar België om van parkeren een hefboom voor duurzamere, stedelijke mobiliteit te maken. Het nieuwe Europese Horizon 2020-project Park4SUMP brengt zestien steden en zes expertorganisaties samen om te werken rond de beste en meest innovatieve praktijken voor parkeermanagement, zowel voor de fiets als de auto. Het doel is om kennis te delen en verder te ontwikkelen om ze op grotere schaal te verspreiden naar zoveel mogelijk andere steden.
Met ParkPad, een nieuwe audittool, zal elke partnerstad haar huidige beleid kunnen monitoren en verbeteren. Implementatiepilots zullen daarna nieuwe maatregelen uittesten, van capaciteitsbeperkingen, prijsbeleid, P&R, P&B over handhaving, informatie‑, marketing- en bewustwordingscampagnes voor alternatieven tot ICT-toepassingen (scanplaatsen, apps), enzovoort.
2 vliegen in één klap
Mobiel 21 zal dit project 3,5 jaar coördineren. Voor Vlaanderen is Sint-Niklaas partnerstad. Dankzij Park4SUMP tonen we aan dat steden en gemeenten met de integratie van parkeermanagement in hun mobiliteitsplanning twee vliegen in één klap slaan: gedragsverandering stimuleren en tegelijkertijd parkeerinkomsten herbestemmen richting duurzame mobiliteit.