
Parkeerplaatsen voor één dag veranderen in een groene leefruimte. Het idee komt van Park2Park uit San Francisco. De lokale overheid pikte het concept op en creëerde een kader voor 'parklets' of miniparkjes. Volgt Vlaanderen?
Park2Park
Van parkeerplaats naar park. Het lijkt een eenvoudige en logische stap, maar is het dat wel? De inname van parkeerplaatsen in een stedelijke betonnen jungle door groen, leven en de mens. Het tijdelijk omvormen van een levenloze, kale omgeving tot een ruimte met zoveel meer mogelijkheden.
Het concept komt uit San Francisco
De inwoners van San Fransisco veranderden tijdens Park(ing) Day parkeerplaatsen voor één dag in een groene leefruimte. Een letterlijke woonkamer op straat, visueel voor te stellen als een rood-wit picknickdeken op een uitgerolde groene grasmat en spelende kinderen eromheen. Het centrale idee was het (terug) opeisen van de straat op maat van de mens. De lokale overheid van San Francisco pikte het concept op en creëerde een kader om Parklets, want zo werden miniparkjes gedoopt, op semipermanente basis te installeren. Lokale bewoners werden uitgenodigd om samen met handelaars een parklet te realiseren. Ze dienden zelf met financieringsbron en de ruimtelijke uitwerking over de brug te komen. Het succes was, is en blijft overweldigend. Het aantal aanvragen overtrof het aantal beschikbare plaatsen in veelvoud.
De laatste jaren maakten de parklets hun oversteek naar Europa, ook naar België. In Gent werden het Leefstraten en in Leuven werden parkeerplaatsen heruitgedacht in het kader van de Kom op voor je Wijk-campagne. De resp. stadsbesturen traden op als facilitator en (gedeeltelijke) financier. De concrete uitwerking lag bij buurtcomités.
Initiatieven op beleidsniveau
Naast de grassroots-initiatieven worden ook op beleidsniveau initiatieven genomen. Het verhaal van Oslo is uitermate interessant. Het stadsbestuur besliste in 2015 de eerste Europese stad met een autovrij centrum te worden. Deze ambitie hield, naast het beperken van autoverkeer, ook duidelijk het schrappen van parkeerplaatsen in de straten van het centrumgebied in. In 2017 werden al 300 parkeerplekken geschrapt. Deze zomer wordt die lijn verder doorgetrokken door nog eens 700 parkeerplekken voor private voertuigen uit het straatbeeld te halen. Zo zal een totaal gebied van maar liefst 1,3 km², voorheen eenzijdig ingenomen door wagens, worden omgevormd tot een kwalitatieve stedelijke ruimte voor duurzame vervoersmodi, groen en sociale interactie. Deze copernicaanse omwenteling verloopt niet zonder slag of stoot, maar zeker is dat het debat rond de functie van de publieke ruimte is opgestart. En dat de evidentie van het eenzijdig inkleuren van centrumgebied als parkeerplek duidelijk ter discussie staat.
Dat laatste sluit aan het feit dat Parklets en aanverwanten het laatste decennium als figuurlijke paddenstoelen uit de grond schieten. De redenen zijn veelvoudig. De klimaatverandering en daarbijhorende groeiende bewustwording, zowel bij overheid als burgers, rond uitstoot in stedelijke woongebieden gaan hand in hand met het sociale ontmoetingsaspect van parklets. Dat laatste speelt in op het herinterpreteren van de publieke ruimte waarbinnen de mens centraal staat. Op die manier wordt gestreefd naar straten, pleinen en steden op mensenmaat. Een parklet heeft daarbinnen een belangrijke signaal- en experimentele functie. Er bestaan ook raakvlakken met verschillende andere maatschappelijk thema’s zoals de verharding van het stedelijk landschap en de maatschappelijke parkeerkost.
Vlaamse context
Met Park2Park willen we, overtuigd van de kracht van dergelijke ingrepen, een gelijkaardig verhaal schrijven in onze verkavelde Vlaamse context. We mikken op bestaande plaatsen waar nog veel potentieel is voor bruisende ideeën voor een leefbare omgeving. Net zozeer kunnen ideeën en ambities ontsproten uit dit initiatief een plaats krijgen in de publieke ruimte en daarmee hun signaalfunctie vervullen.
Het opzet van Park2Park blijft trouw aan zijn geestelijke voorgangers, door het (her)creëren van een waardevolle publieke ruimte voorop te stellen. Een plaats waar ontmoeten centraal staat met een esthetisch waardevol karakter. Ruimte voor kunst, creativiteit en voor leven. Een stad op maat van de mensen, een verblijfsruimte en een ruimte om te leven.