
Ondanks een aantal realisaties en ontwikkelingen in stadskernen, zijn onze steden nog steeds dominant gericht op auto’s. Het historische centrum met markt, stadhuis, hoofdkerk en winkel-wandelstraat vormt daarbij de uitzondering. In de periferie zijn straten hoofdzakelijk ingericht voor autoverkeer. Dat het anders kan tonen de 'superblocks' in Barcelona. Zij geven de stad terug aan de voetgangers.
Een stad op maat van de voetgangers
We schuiven hier graag het concept van ‘superblocks’ naar voren. Het gaat daarbij over stedelijke zones waarbinnen autoverkeer bijna volledig geweerd wordt. Superblocks en Barcelona worden meestal in één adem genoemd. Maar Barcelona is een Spaanse metropool. In Spanje telt alleen Madrid meer inwoners. De vraag stelt zich wat wij in Vlaanderen kunnen aanvangen met ideeën uit een stad van ruim 1,6 miljoen inwoners?
De essentie van superblocks is dat je de keuze moet maken welke modus je waar belangrijk acht. Je kan alleen ‘of-of’ kiezen en niet ‘en-en’. Ten eerste omdat daar in Vlaanderen te weinig plaats voor is. Ten tweede omdat gemotoriseerd verkeer en langzaam verkeer niet goed gedijen in elkaars buurt. Ze hebben andere biotopen nodig. Zet ze samen en de auto gedraagt zich al snel een invasieve exoot die de natuurlijke flora verdringt en daarmee de biodiversiteit doet afnemen. Auto’s en langzaam verkeer verhouden zich als roofdier en prooi. Ze hebben beiden hun plaats, maar als je ze samen zet, weet je dat daar vroeg of laat ellende van komt.
Meer weten?
Lees Inzicht 30: Superblocks samengevat. Een stad op maat van voetgangers?