
Je smartphone: een onuitputtelijke bron van informatie die je overal kan raadplegen. Wie kan nog zonder? Vooral als je onderweg bent. Apps tonen je de efficiëntste reisroute. Je geeft je vervoermiddel, begin- en eindbestemming op. De app doet de rest. Geen gedoe meer met stadsplannen en landkaarten. Het zijn goede gidsen. Maar geven ze ook duurzaam reisadvies?
Zowel hier als in het buitenland wordt volop geëxperimenteerd met apps die het je gemakkelijk maken om de beste route te kiezen. Ons interesseren vooral die apps die duurzaam reisadvies geven.
Apps à volonté
Wat blijkt? Weinig apps geven het juiste reisadvies, houden geen rekening met persoonlijke voorkeuren, mogelijke vertragingen en het vervoersaanbod op een welbepaald moment. De meest gekende zijn de routeplanner van De Lijn en de NMBS, én Google Maps. Deze laatste is zo alomtegenwoordig dat het voor andere apps moeilijk concurreren wordt. Op Google Maps kan je bijvoorbeeld het tijdsverschil zien als je de route met de auto, OV, fiets of te voet aflegt.
Graag nog een stapje verder
De sterkte van apps ligt in de mate waarop ze je compact en snel die informatie geven die je op dat moment nodig hebt. Klinkt logisch. Alleen veronderstelt dat een aantal voorwaarden, zoals het leveren van real-time informatie.
Zo zou een Vlaamse intermodale routeplanner wenselijk zijn, die je persoonlijke verplaatsingsbehoeften gebruikt om ‘gepast’ reisadvies te geven.
Meer weten?
Lees Inzicht 26: Digitale reisinformatie: meer dan nullen en enen.