
Het is verleidelijk om in het verkeer van vandaag te vervallen in wij tegen zij, in allen tegen iedereen. Fietsers tegen auto’s, voetgangers tegen fietsers, e-steps tegen … enzovoort. En toch komt het er altijd weer op neer dat we de weg moeten delen. Hoe meer medelevendheid, hoffelijkheid of vriendschappelijkheid we daarbij aan de dag leggen, hoe beter. Speciaal voor de Internationale Dag van de Vriendschap houden we hier een pleidooi voor onvoorwaardelijke vriendschap, overal, maar zeker ook op onze wegen.
Ons eerste idee voor een titel voor deze blog was: Fietsers hebben meer vrienden. Maar toen bleek dat onze onderzoekers daar met de beste, wetenschappelijk onderbouwde wil van de wereld geen bewijs voor konden vinden, daagde het ons: eigenlijk heeft gewoon iedereen die onderweg is vrienden nodig. En dat hoeven echt geen vriendschappen voor het leven te zijn. Née, gewoon een vluchtige blijk van waardering of respect, een oprechte glimlach, een vriendschappelijk knikje, een opgestoken duim, een ouderwets hoffelijk complimentje … dat is wat we nodig hebben, en liefst van al nog in gigantische hoeveelheden. Wie een van deze zaken al eens gedaan heeft, als automobilist, fietser, wandelaar, stepper of maakt niet uit, weet hoe schoon die fractie van verbondenheid kan zijn en welke weldadige invloed die kan hebben op de rest van je dag. Dus waarom gebeurt het dan niet vaker? Hier volgt een volkomen niet-wetenschappelijke poging tot een antwoord.
We zijn te verlegen
We zijn het niet meer gewend dat een wildvreemde ons in de ogen kijkt en vriendelijk groet. Ja, soms vinden we het misschien zelfs intimiderend. Maar waarom? Vinden we het gewoon gemakkelijker om ons emotieloos van de ene plek naar de andere te haasten? Is onze smartphone interessanter dan de wereld waarin we ons voortbewegen? Misschien. Of zijn wij Belgen gewoon een verlegen volkje dat het niet kwaad meent met de wereld, maar die wereld wel pas na een doorgedreven risicoanalyse toelating geeft om ons persoonlijk te raken?
Weg dus met die verlegenheid! Welkom uitbundigheid! Zing op de fiets, fluit een deuntje achter het stuur, klik die hielen eens tegen elkaar terwijl je wandelt. Uitbundigheid werkt, wie ooit al eens op een trein heeft gezeten met een conducteur in een gekke bui, weet waarover we praten. En bovenal, groet, bedank, complimenteer en wees vriendelijk voor de mensen die je onderweg tegenkomt. Het zijn ten slotte allemaal (potentiële) vrienden.
We zijn jaloers
Waarom jaagt een chauffeur een fietser op? Omdat hij jaloers is op de vlotheid en je-né-sais-quoi waarmee die door het stilstaande autoverkeer laveert? Of gewoon omdat hij hem zijn vrijheid en wapperende haren benijdt? Waarom snijdt een fietser een auto de pas af? Is hij misschien jaloers op de comfortabele, regenvrije, inspanningsloze toestand waarin de chauffeur zich kan voortbewegen? Waarom sjeest een e‑stepper over het trottoir? Zou het kunnen dat hij de onbezorgd kuierende voetganger even wil laten merken dat niet iedereen op deze aardbol evenveel tijd heeft om ergens te geraken? Of is het afgunst om dat brede, glad getegelde voetpad dat hem tot zijn onvriendelijke actie aanzet?
Weg met die jaloezie! We zijn allemaal wel eens fietser, stapper of automobilist. We kennen de voor- en nadelen van elke vervoerswijze, maar welke we ook kiezen, laat ons stoppen met jaloers te zijn op de voordelen van alle andere transportmiddelen. En zelfs al ben je verknocht aan maar één soort vervoer, blijf dan nog moeite doen om je in te leven in de andere weggebruikers. Frustraties, confrontaties en accidenten willen we toch gewoon liever vermijden, niet? Welaan dan, haal die glimlach boven (een geforceerde is zelfs beter dan geen), druk die afgunst de kop in, en vooruit met de groet!
We hebben al vrienden genoeg (denken we)
Vrienden heb je nooit genoeg. Dat is geen cliché, maar gewoon een waarheid als een koe. We zijn misschien wel iets te druk bezig met vrienden en likes te verzamelen op sociale media dat we de honderden potentiële vriendschappen, die onderweg voor het rapen liggen, over het hoofd zien. Dat schouderklopje voor de e‑fietser die jou een stukje uit de wind zet, zeker doen. Die opgestoken hand naar de chauffeur die je voorrang geeft ook al moet hij dat daar niet volgens de wegcode, niet twijfelen. De mama-met-buggy-en-kind aanbieden om te helpen bij het opstappen van de trein, waar wacht je nog op? Het zijn allemaal perfecte momenten om nieuwe vrienden te maken. Maakt niet uit hoe snel jullie wegen weer scheiden. Je zal merken dat je tijdelijke straatmaatje een grotere impact heeft dan je op het eerste gezicht zou verwachten. In dat opzicht is het geen verrassing dat de campagne van de Antwerpse politie zo’n succes is.
We onderschatten de positieve gevolgen
Een vriendelijk gebaar brengt mensen bij elkaar, ook al is het maar voor heel even. Het geeft mensen het gevoel ergens bij te horen. Wetenschappers beweren zelfs dat hoe meer we ons verbonden voelen met andere mensen, onze familie of een community, hoe kleiner de kans op een hartaanval, beroerte of depressie. Bovendien werkt vriendelijkheid aanstekelijk en kost het niets. Dus waarom nog langer wachten? Je bewijst er jezelf én de volksgezondheid een mooie dienst mee.
Een ander mooi kenmerk van vriendschap is vergevingsgezindheid. Als een vriend eens een keer iets mis doet, zijn we sneller geneigd hem te vergeven. We maken allemaal fouten, en zeker ook in het verkeer. En iedereen vindt van zichzelf dat hij goede redenen heeft om de regels met de voeten te treden (stress, haast, hoest, zieke kindjes …). Vaak weten we het maar al te goed als we ons misdragen onderweg. En toch vinden we anderen die fouten maken op de weg steevast idioten. Als we onze medeweggebruikers meer als vrienden zouden zien, laten we meteen ook meer ruimte voor vergevingsgezindheid. Bovendien, vrienden, die wil je niet in gevaar brengen met je fouten, dus ga je je automatisch ook menslievender gedragen.
En dan komt de vraag van 1 miljoen: zullen al die vriendschappelijke gebaren en goeiendags onze wegen veranderen? Ja. Ook al is het maar een klein beetje. Als we ons onderweg allemaal wat vriendelijker gedragen, wordt het verkeer vanzelf weer menselijker, veiliger en gemoedelijker. Vriendschap is niet alleen mooi maar ook gezond. Meer vrienden en straatmaatjes zorgen met andere woorden ook voor een groter Bruto Nationaal Geluk. En daar vaart — en fietst, en skatet, en rijdt, en stept en stapt — iedereen wel bij.