Wist je dat onze 'reistijd' door de eeuwen heen ongeveer dezelfde is gebleven. Gemiddeld zijn we zo'n 70 tot 90 minuten per dag onderweg. Dankzij snellere vervoersmiddelen en een betere infrastuctuur geraken we in die tijdsduur verder. Dus winnen we tijd! Lijkt logisch, maar dat is niet juist. De afgelegde afstanden worden groter. En dat heeft te maken met de locatiekeuze van dagdagelijkse bestemmingen: school, werk, ziekenhuis, ...
Er is iets fundamenteel fout met de inplanting van belangrijke basisnoden. Vaak wordt bij de locatiekeuze vooral rekening gehouden met de bereikbaarheid met de auto.
“De locatie van woonzones, scholen en ziekenhuizen is heel belangrijk om een efficiënt vervoernet te kunnen uitbouwen. Helaas zijn er in Vlaanderen tal van voorbeelden van hoe het níet moet. Denk maar aan ziekenhuiscampussen die op een afgelegen terrein worden aangelegd omdat de bouwgrond daar goedkoper is.” aldus Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn.
Om de basisbereikbaarheid van essentiële bestemmingen te verzekeren, spelen diverse factoren een rol. In Inzicht 29 gaan we er dieper op in.
Inzicht 29: Duurzame mobiliteit is nabij! Over reistijd, verplaatsing en locatiekeuze.