
Een autovrije stad, alleen maar openbaar vervoer, fietsers en voetgangers. Wordt dat de norm binnen een decennium? Want koning auto ruimt meer en meer plaats voor duurzame verplaatsingsvormen. En maar goed ook. Want terugkeren naar een stad op mensenmaat, daar verlangen meer en meer mensen naar.
In ons dossier Autovol, autoluw, autovrij vind je inspirerende voorbeelden van autoluwe en ‑vrije steden in binnen- en buitenland. Ze geven een richtsnoer voor de ontwikkeling van steden in het Vlaanderen van morgen.
Van autovrije zondagen naar autovrije centra
Sinds jaar en dag staat de autovrije zondag bekend als een actiedag in september met focus op duurzame verplaatsingen. Wat nu een campagne is, begon in de jaren 70 als een overheidsmaatregel omwille van de oliecrisis. Autovrije zondagen zijn super. Maar we moeten verder gaan: van autovolle naar autoluwe en ‑vrije steden. Steden waar niet langer de auto maar de mens de norm is.
Wat met koning auto?
De auto blijft een belangrijke rol spelen. Maar hij is niet meer de maatstaf. Natuurlijk moeten er voldoende mogelijkheden zijn om je makkelijk te verplaatsen. Bij de inrichting van de openbare ruimte moet de focus liggen op duurzame vervoerswijzen: stappen, fietsen en openbaar vervoer. Duurzame mobiliteit als sleutel voor een stad op mensenmaat.
Het dossier is opgemaakt n.a.v. van een documentairefilm ‘Leuven Autovol&Autovrij’ (2015). Deze film biedt een historisch perspectief op het actuele debat over stedelijke mobiliteit. Unieke beelden uit de voorbije 140 jaar tonen je hoe Leuven verandert met de komst van de auto. Fonk vzw realiseerde de film met de financiële steun van Mobiel 21.
Meer weten?
Lees Dossier Autovol, autoluw, autovrij.