
We schrijven 1982: een groep vastberaden wereldverbeteraars vinden dat het wel wat langzamer mag op onze wegen, in onze steden en dorpen. Ze ontmoeten elkaar in het zog van de schildpadactie en fietspadenwerkgroep op de voormalige BRT. Naar het voorbeeld van de Stop de Kindermoord-beweging in Nederland beslissen ze in actie te schieten. Onder de naam ‘Langzaam Verkeer’ trekken ze een maatschappelijke beweging op gang voor meer actieve verplaatsingen, lagere snelheden en duurzamere beleidskeuzes op het vlak van mobiliteit.
Hoe het begon
Langzaam Verkeer vzw ziet het licht in de zomer van 1982. De roots van de organisatie liggen in het opbouwwerk, met Sokelo vzw als voedingsbodem voor de beweging. De nieuwe vzw krijgt de erkenning als experimenteel vormingswerk van het toenmalige Ministerie van de Nederlandse Cultuur. Daardoor breidt de beweging haar werking uit van de regio Leuven naar het hele Vlaamse Gewest.
Langzaam Verkeer streeft de volgende doelstellingen na:
- Herinrichting van de openbare ruimte en van het verkeers- en vervoersysteem
- Gelijke verplaatsingsmogelijkheden voor iedereen en meer veiligheid voor alle verkeersdeelnemers
- Betere leefbaarheid van stads- en dorpskernen
- Belasting van verkeer op milieu verminderen door zo min mogelijk energie en grondstoffen te gebruiken
- Ontwikkeling van ondersteunende activiteiten met o.a. vormingswerk, studiedienst en juridische activiteiten
Het is evident dat in de visie van de beweging ook langzaam verkeer een sleutelrol speelt. Bij de herinrichting van verblijfsgebieden, voor verkeersplanning met extra aandacht voor actieve verplaatsingen en openbaar vervoer en bij lobbywerk voor maatregelen die de snelheid beperken.
Hoewel deze visie na 40 jaar nog steeds vertrouwd in de oren klinkt, is de focus door de jaren heen wel geëvolueerd.
Van pionier naar trendzetter
Van in het begin ondersteunt Langzaam Verkeer vzw een maatschappelijke stroming, die ijvert voor meer verkeersveiligheid en opkomt voor de belangen van fietsers, voetgangers en openbaarvervoergebruikers. Haar inspanningen zetten duurzame mobiliteit voorgoed op de politieke en maatschappelijke agenda.
Ontelbare scholen en oudercomités, wijk- en buurtverenigingen, vormingsorganisaties en adviesraden deden een beroep op de begeleiding van Langzaam Verkeer vzw. Ook voor openbare besturen was de organisatie een vertrouwde partner. Zo ontwikkelde ze zich als trendzetter en toonaangevend bureau voor mobiliteitsmanagement. Door haar werking en begeleiding in het kader van het Doortochtenprogramma van de Vlaamse overheid in de jaren negentig, evolueerde Langzaam Verkeer vzw van een puur sociale beweging naar een organisatie met een verkeerskundig aanbod.
Langzaam Verkeer vzw was van vele markten thuis: als ondersteuner van een lokale actiegroep, als adviesverlener bij de opmaak van een mobiliteitsplan voor een lokaal bestuur, als onderzoeker betrokken bij Europese onderzoeks- en demonstratieprojecten.
Klik hieronder voor een selectie van covers uit de jaren 80 – 90
Een nieuw élan met 2 nieuwe organisaties
Eind 2004 verhuizen 2 zelfstandige organisaties – beiden met hun wortels in Langzaam Verkeer vzw – naar een gebouw in de Vital Decosterstraat. De twee nieuwe organisaties heten Mobiel 21 vzw en Vectris cvba. Op die manier worden de social profit-activiteiten en de commerciële activiteiten duidelijk van elkaar onderscheiden. In 2005 is de splitsing van Langzaam Verkeer vzw een feit.
Mobiel 21 vzw profileert zich als een centrum voor kennisontwikkeling, dat via sensibilisatie, educatie en sociale actie maatschappelijke verandering brengt voor meer duurzame mobiliteit.
Vectris cvba profileert zich als een studie‑, ontwerp- en planningsbureau dat zich toelegt op creatieve, toekomstgerichte oplossingen op het vlak van duurzame mobiliteit in een ruimtelijke context.
40 jaar, dat moet gevierd worden
Om te klinken op de successen van de afgelopen jaren, gaven we een groot straatfeest op vrijdag 23 september. In het midden van een autovrije Vital Decosterstraat, of wat had je gedacht! Verschillende workshops brachten de pioniersspirit van toen weer tot leven. Geniet nog even na van de ambiance met het fotoalbum van het feest. En dan werken we daarna met extra veel goesting, naarstig verder aan meer straten op mensenmaat :-)!
Wat brengt de toekomst?
In de voorbije 40 jaar is er heel wat gerealiseerd. Maar aan uitbollen denken we in geen geval. Het is niet omdat we werk maken van vertraging en langzaam verkeer dat we van plan zijn om stil te vallen. Integendeel. De wereld net meer activistische ondernemers en experts nodig. Mensen en organisaties die innoveren en ondernemen voor een betere wereld, die durven springen en heruitvinden, ook zichzelf. In die spirit kiezen we ervoor om vol gas te geven met Mobiel 21, met al onze partners en gangmakers. Om mensen in beweging te blijven zetten. Om de transitie naar meer straten op mensenmaat te versnellen. Dat doen we via 3 strategische stappen naar impact: Inzicht, Inspiratie & Actie.
Inzicht
Begrijpen waarom straten gemaakt zijn voor mensen en niet voor machines. Daarom doen we met Mobiel 21 onafhankelijk onderzoek. We zorgen voor betrouwbare data en analyses die beleid een duurzame richting geven. Denk bv. aan het rapport van 30 Dagen Minder Wagen.
Inspiratie
Waar mensen met elkaar in interactie gaan en luisteren, krijgt de samenleving vorm. Dus geven we met Mobiel 21 zuurstof aan participatie. We versterken de stem van de man en vrouw in de straat en helpen beleidsmakers over hun irrationele angsten voor ‘de boze burger’. Een mooi voorbeeld van hoe we dat doen is Telraam en Telraam op School.
Actie
Ingebakken gewoontes veranderen, is niet gemakkelijk. En toch is dat wat we doen: met campagnes als Aya of Telraam op school, en met Europese projecten om bv. nieuwe fietshoofdsteden te helpen met hun ambities.
Mobiel 21 is een gezonde, ondernemende en inspirerende organisatie die mee aan tafel zit bij beleidsmakers met toekomstvisie. We zijn ook meer en meer een organisatie die beweging maakt en ‘gewone’ mensen de tools en expertise biedt om onze maatschappij ten goede te veranderen. Langzaamaan heeft ons de voorbije 40 jaar geen windeieren gelegd. En dat zal ook zo zijn voor de volgende 40 jaar.
Klik hieronder voor enkele recentere projecten en campagnes. Alle lopende projecten en campagnes vind je op onze website.