Dit jaar was het thema van de Urban Mobility Days "Mensen en goederen duurzamer verplaatsen". Collega’s Patrick, Elke, Jan, Laurens en Fred waren erbij en zetten voor jou de hoogtepunten op een rijtje.
Hoe kunnen lopen, fietsen en openbaar vervoer helpen om minder afhankelijk te worden van olie? Zijn mensen bereid om vaker te kiezen voor duurzame en actieve verplaatsingen, als dat ten koste gaat van hun comfort en gewoonten? Hoe kunnen stedelijke mobiliteitsdata verkeersstromen verbeteren? En hoe gaan we die ambitieuze klimaatdoelstellingen betalen? …
Het zijn maar enkele van de vele vragen waarop de meer dan 1000 mobiliteitsdeskundigen, academici, ngo’s en beleidsmakers een antwoord zochten in tientallen workshops, events, discussies en presentaties rond duurzamere stedelijke mobiliteit. Alle opnames van de sessies en presentaties van de sprekers zijn beschikbaar op de website van Eltis.
Collega’s Patrick, Elke, Jan, Laurens en Fred waren erbij en zijn unaniem: Steden staan voor grote uitdagingen op weg naar meer duurzame mobiliteit, maar ze hebben gelukkig ook de goesting en het potentieel om verandering te laten slagen.
Fred
Op weg naar CIVITAS 2030
Het CIVITAS-initiatief werkt al 20 jaar aan duurzame en slimme stedelijke mobiliteit voor iedereen in Europa en daarbuiten. Tijdens de interactieve sessie “Op weg naar CIVITAS 2030” wisselden we met de deelnemers van gedachten over de toekomst van het CIVITAS-initiatief. Deze twee ideeën heb ik onthouden om de lessen die we trekken uit onze projecten in heel de EU te verspreiden:
1. Hoe kan het CIVITAS-initiatief bijdragen aan en samenwerken met andere initiatieven in de EU?
Antwoord: Een pool of databank van oplossingen van CIVITAS opzetten om de resultaten te verspreiden en te verwerken in nieuwe mobiliteitsinitiatieven. Uiteindelijk gaat het erom de systeemvoordelen van nieuwe mobiliteitsoplossingen ten volle te benutten.
2. Hoe jongeren betrekken bij mobiliteitsbeleid?
Antwoord: Via CIVITAS Mobility Powered by Youth dat de samenwerking versterkt met jongerenorganisaties, universiteiten en EU-programma’s. Anderzijds is het ook belangrijk om jonge kinderen een platform te geven om elkaar te ontmoeten, kennis te delen en in gesprek te gaan met projectleiders.
Elke
Fietsen in oorlogstijd
Aangrijpend en ogenopenend was de openingssessie van Lesya Loyko, European Mobility Week National Coordinator for Ukraine. Haar boodschap: “Bikes and freedom go hand in hand.” Ze vertelde over de oorlog waarin de fiets vaak het enige transportmiddel blijft dat werkt: je kan nog fietsen zonder brandstof, op kapotte wegen, om naar de winkel of een dokter te gaan, om te vluchten zelfs … Ze roept op om ‘Bikes for Ukraine’ te steunen zodat Oekraïners kunnen blijven fietsen.
Bekijk zeker ook de presentatie van Lesya Loyko met foto’s die de fiets in een hoofdrol tonen in door oorlog verwoeste steden en dorpen.
De toekomst is aan de jeugd
Omdat 2022 het Europees Jaar van de jeugd is, zetten de Urban Mobility Days de schijnwerpers op jonge stemmen en standpunten over de weg naar meer duurzame mobiliteit en klimaatbestendigheid. In de plenaire slotsessie nemen jongeren en studenten het woord. Ze geven feedback en vertellen wat ze leerden tijdens de sessies die ze bijwoonden op de Urban Mobility Days. Ik was onder de indruk van hun open maar kritische blik en hun toekomstvisie op mobiliteit in Europa. Het was een verfrissende afsluiter van het evenement: down to earth, open, en eerlijk positief. Zeker het herbekijken waard.
Jan
Inzichten uit Europa vertalen naar lokale context
Op de Urban Mobility Days modereerden Elke en ik de discussiegroep “Towards CIVITAS 2030” over de rol van CIVINETs. Dat zijn de lokale, onafhankelijke netwerken van de CIVITAS community. De leden van zo’n CIVINET werken samen op nationaal niveau rond vervoersbeleid, wetgeving en financiering. Ze wisselen kennis en ervaringen uit over duurzame stedelijke mobiliteit.
Het was heel fijn om te horen dat iedereen in de sessie het belang en het nut van de CIVINETs ziet en bovendien uitkijkt naar een nog straffere rol voor de netwerken in de toekomst. We werken volop aan een CIVINET voor België. Wordt dus zeker vervolgd.