OV-ambassadeurs - Ouderen helpen elkaar op weg

Organiseer een OV-sessie en help ouderen met het openbaar vervoer.

Hoe neem ik een belbus? Hoe zoek ik informatie op het internet over reisbestemmingen en reistijden? Waar vind ik bushaltes? Welke zijn de betalingsmogelijkheden?

Het lijken eenvoudige vragen, maar voor sommige senioren liggen de antwoorden, de oplossingen minder voor de hand. Om ouderen wat meer wegwijs te maken in het openbaar vervoer en zo de auto af en toe aan de kant te laten staan, organiseerden Mobiel 21 en TreinTramBus het project 'Ouderen als OV-ambassadeurs'.

38 ouderen werden opgeleid tot ambassadeur en mochten daarna andere ouderen wegwijs maken in het openbaar vervoer. Dat ging door middel van workshops en praktische oefeningen.

Dinsdagmiddag 6 december werden de 38 vrijwilligers voor al hun moeite in de bloemetjes gezet. Ze kregen een diploma uit handen van Vlaams Minister van Mobiliteit Hilde Crevits.

De workshops worden momenteel in snelvaart aangevraagd en inmiddels zitten we al bijna aan 100 sessies en dat terwijl het eerste doel slechts 50 was.

OV-ambassadeurs is een mobiliteitsproject van Mobiel 21 vzw en TreinTramBus vzw m.s.v. de Vlaamse Overheid. Voor het project werden samenwerkingsverbanden aangegaan met De Lijn, de Vlaamse Ouderenraad en OKRA vzw. Andere seniorenorganisaties of –raden kunnen ook een aanvraag doen.

Vlaanderen en Brussel, 2011-2012