Fietseducatie voor volwassenen

Voor veel mensen is fietsen een evidentie. Ze hebben het geleerd als kind. Maar voor sommige volwassenen is fietsen helemaal niet vanzelfsprekend. Kunnen fietsen kan belangrijk zijn, want een ‘ikgeraakerniet’ betekent vaak ook 'ik hoor er niet bij'.
Mobiel 21 heeft heel wat ervaring met het opstarten van allerhande kleine en grote fiets-initiatieven voor volwassenen.

Een aantal voorbeelden:

  • Fietsschool Leuven is een initiatief van Stad Leuven en Mobiel 21 en biedt sinds 2012 fietslessen aan volwassenen uit het Leuvense. Meer info vind je terug op de projectpagina Fietsschool Leuven. De lessenreeksen houden rekening met de wensen van een zeer divers publiek. Zo zijn er lessen tot 15 uur voor moeders die hun kinderen van school willen halen en avondlessen voor werkenden of studenten.
  • Fietsschool Vlaams-Brabant is een initiatief van de provincie. Mobiel 21 hielp mee bij de ontwikkeling van het draaiboek over hoe je het opstarten van fietslessen best aanpakt.
  • Fietslessen in Kortenberg: Mobiel 21 leidde vrijwilligers op en gaf zelf de eerste lessenreeks die hier werd opgestart.
  • Fietslessen in het asielcentrum in Holsbeek, met de steun van Welzijnszorg en Provincie Vlaams- Brabant. Mobiel 21 werkte een theorieles uit omtrent fietsen (basis wegcode voor fietsers, fietsgedrag, fietsinfrastructuur,…) en een fietsles op maat van niet-begeleidde minderjarige jongens. Bekijk hier de infografiek van de fietslessen in Holsbeek.
  • Fietsvriendinnenprojecten in Genk, Lokeren, Asse-Zellik en Antwerpen-Deurne waarbij telkens een ervaren fietser afspreekt met een beginnende fietser om samen leuke fietstochten te maken. Meer info.
  • Opstart van vier lokale fietsinitiatieven in Beringen, Molenbeek, Tienen en Rijmenam in samenwerking met verschillende lokale partners met de steun van CERA. Meer info.

Aanbod
Wens je een fietsinitiatief op te starten? Ben je op zoek naar de meest geschikte partners? Zoek je lesgevers? Wens je een train-the-trainer te organiseren waar deelnemers heel praktisch worden opgeleid om anderen te leren fietsen?
Neem dan zeker contact met ons op. Wij helpen je graag op weg.

Interessante publicaties
-    Fietsschool Vlaams-Brabant. Draaiboek organisatoren
-    Fietsles geven, hoe doe je dat?
-    Verslag inspiratie-dag fiets-educatie voor volwassenen
-    4 jaar fietsschool Leuven infografiek