Fietsacademie.Vlaanderen

Mobiel 21 heeft vele jaren ervaring met het opstarten van allerhande kleine en grote fiets- initiatieven. Onder de noemer Fietsacademie.Vlaanderen willen we tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar fietslessen voor volwassenen. Zo willen we op een laagdrempelige manier een aanbod creëren en bekend maken voor iedereen die (anderen) wil leren fietsen.

Waarom?

Meer mensen (veiliger en vaardiger) op de fiets, daar draait het om bij Fietsacademie.vlaanderen.

Fietsen is een vaardigheid die meestal wordt aangeleerd in de kindertijd. Voor veel mensen blijft fietsen vanaf dan deel uitmaken van het dagelijkse leven. Kunnen fietsen is echter niet voor iedereen een evidentie. Sommige mensen hebben nooit leren fietsen. Anderen zijn onzeker geworden na jaren zonder de fiets. Of zijn op zoek naar een ander soort fiets die past bij hun levensstijl en noden,  zoals bijvoorbeeld een elektrische fiets of bakfiets.

Wat doen we?

Weldra bouwen we www.fietsacademie.vlaanderen uit als een platform aan voor fietseducatie in Vlaanderen. Waar je ook gratis informatie zal kunnen vinden rond ‘leren fietsen’. Momenteel al beschikbaar:

We hebben een eigen aanbod met informatiesessies, praktische fietslessen voor volwassenen (die willen leren fietsen) en workshops voor toekomstige fietsdocenten (die zelf fietslessen aan volwassenen wil geven). 

We helpen bij de opstart van projecten zoals fietsschool of fietsvriendinnen.

Tenslotte verwijzen we ook door naar anderen die een complementair aanbod hebben wat betreft fietseducatie, bijvoorbeeld naar de doelgroep van scholen, voor wie op zoek is naar fietseducatie in de wielersport, maar vooral wie ook een aanbod heeft zoals een lokale fietsschool.

Wie vraagt ons?

In onze thuisbasis Leuven zijn individuele volwassenen onze rechtstreekse klant voor activiteiten met Fietsschool Leuven of Fietsvriendinnen Leuven.

Elders zijn het o.a. lokale besturen, sportdiensten, OCMW’s, integratiedienst, bedrijven en organisaties die onze klant en partners zijn als inrichter van activiteiten voor volwassenen die ze zelf of samen met ons zoeken.

Ons huidige aanbod

Mobiel 21 vzw is door de Vlaamse Overheid erkend als socioculturele beweging. Zo kunnen we voor bepaalde doelgroepen fietseducatie activiteiten aanbieden aan gunstig sociaal tarief. Dit tarief is van toepassing indien deze voorwaarden vervuld zijn: 1) doelgroep = volwassenen die vrijwillig deelnemen buiten schoolverband of beroepsopleiding, 2) aanbieder = organisatie binnen de socioculturele sector die geen winst nastreeft en 3) we binnen het lopende werkjaar nog projecttijd ter beschikking hebben. Voor maatwerk bespreken we  graag samen vraag en aanbod en stellen daarbij een offerte op. Alle inkomsten gegenereerd door Fietsacademie.Vlaanderen worden ingezet om meer mensen op de fiets te krijgen. Wat bieden we aan?

  • Infosessies (duur: +/- 1 uur) rond onderwerp zoals fietspoolen, vaardig en veilig (e-)fietsen, fietsen in groep, fietsen stimuleren, verkeerseducatieve route, op fietspad met kids, wegcode voor beginnende fietsers.
  •  Hulp opstart lokale fietsprojecten (duur: +/- 2 uur, ook uitgebreidere begeleiding mogelijk) zoals starten met fietsschool, starten met fietsvriendinnen, starten met fietslessen geven aan volwassenen.
  • Workshops (duur: +/- 2.5 uur) zoals SOS kind op de fiets, fietsles volwassenen, training fietsdocent.
  • Voorbeelden van maatwerk: fietslessen op maat, opmaak fietsbereikbaarheidskaart, opmaak (digitale) schoolroutekaart, opmaak verkeerseducatieve route, screening lokaal fietsbeleid.

 Kortom: wens je een fietsinitiatief op te starten? Ben je op zoek naar de meest geschikte partners? Zoek je lesgevers? Wens je een train-the-trainer te organiseren waar deelnemers heel praktisch worden opgeleid om anderen te leren fietsen? Neem dan zeker contact met ons op. Wij helpen je graag op weg.