Bambini - Op pad met fiets en kids

Het doel van het Bambini-project is het stimuleren van duurzame mobiliteit bij jonge ouders en hun kinderen. Voor het project werden workshops gegeven, spelmateriaal ontwikkeld en brochures gerealiseerd.

Voor de ouders startte Mobiel 21 in 2012 samen met de gezinsbond met dit nieuwe vormingsthema. Tijdens een bijeenkomst komen jonge gezinnen samen om gedachten uit te wisselen over ‘duurzame mobiliteit’. Welk voorbeeld geef je als ouder om je te verplaatsen? Hoe vervoer je de allerkleinsten voor korte afstanden? Hoe bereiden anderen hun kind voor om zelfstandig met de fiets de straat op te gaan? Hoe leer je jouw kind het openbaar vervoer gebruiken? En misschien kan je die tweede wagen wel missen? Leuke ervaringen, verhalen en ook vragen en twijfels worden gedeeld. Een gespreksleider met de nodige opvoedingsbagage bewaakt het groepsproces en stuurt bij waar nodig.

Bambini probeert eveneens hun jonge kinderen (met de leeftijd tussen 0 en 6 jaar) te stimuleren. Daarom ontwikkelde Mobiel 21 een activiteitenbox voor peuters en eentje voor kleuters rond het thema duurzame mobiliteit. In de box zitten prentenboeken, speelgoed en enkele brochures. Twee kleine spelletjes en het mobiliteitsspel voor kleuters horen er ook bij. Voor de jongere kleuters zijn er twee duwfietsjes en twee fietswielen met stuur om mee door de klas te lopen. Zo'n Bambinibox uitlenen is gratis. We vragen wel een waarborg. Reserveren kan via secretariaat@mobiel21.be. De box ophalen of terugbrengen kan enkel via ons kantoor in Leuven.

Verder geeft Mobiel 21 in het kader van Bambini ook nog vormingen aan onder andere vroedvrouwen en kleuteronderwijzers. De pdf-versie van de Bambini-brochure kan je hiernaast downloaden.

Scholen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen ook een box uitlenen bij Goodplanet. Contactpersoon: Arnout Ruelens, a.ruelens@goodplanet.be, 02 893 08 10.

Voor scholen uit Limburg is een box beschikbaar via Mos Limburg

Europa, 2009-2012