Aya - Voor de allerkleinsten

Verkeers-en mobiliteitseducatie voor kleuters, dat is niet zo eenvoudig. Hoe leg je dat complexe verkeer uit op maat van kleuters?
Geen nood, Aya helpt je graag! Aya is een knalgeel ruimtewezentje dat kleuters op weg helpt om het verkeer beter te begrijpen. Samen met zijn vriendjes Otto en Belle beleeft hij knotsgekke avonturen en proberen ze samen het juiste verkeersgedrag en de verkeersregels toe te passen.

Aya is overal!

 • Aya-bordspel
  Mobiel 21 ontwikkelde een Aya-mobiliteitsspel voor 4 tot 6-jarigen. Tijdens het spelen vertellen kleuters over hun ervaringen in het verkeer, bespreken ze hun gedrag, leren ze basisverkeersregels en gevaarlijke situaties inschatten... De kleuters overlopen samen met de leerkracht verschillende opdrachten. Ze vertellen hoe ze naar school komen en praten over gevaarlijke situaties op de weg. De kinderen doen kleine spelletjes waarbij ze stoppen voor het rode licht of tonen hoe je moet oversteken. Ze beoordelen of wat ze zien op een tekening veilig of onveilig gedrag is. Soms houdt de politie hen even tegen of laat hen net wat sneller gaan.
  Wil je graag een spel bestellen, dan kan dat hier.
 • Aya op school-campagne
  Tijdens de derde week van september, van 18 tot 22 september 2017, nemen 3188 kleuterklassen deel aan de Aya op school-campagne. Met een pakket campagnemateriaal kunnen de leerkrachten in de klas aan de slag. Zowel ouders als kinderen worden aangemoedigd om gedurende één week veilig en duurzaam naar school te komen. Op deze manier proberen ze de drukke schoolomgeving leefbaarder te maken.
  Vlak voor de zomervakantie kan je je inschrijven voor het volgende schooljaar. Ben je ingeschreven, maar weet je niet meer wat er van je verwacht wordt dan kan je alles nog eens nalezen op www.aya.be.
 • Aya op tv
  Ben je helemaal fan van Aya dan kan je zijn avonturen ook volgen op tv. Aya is dagelijks te zien om 9:35-9:40 op VTM KZOOM
 • Tien speelideeën:
  Aan verkeers- en mobiliteitseducatie werk je niet alleen tijdens bewegingsopvoeding. Je kan er heel de dag door aan werken. Hierna volgen tien speelideeën die je hier gratis kan downloaden:
  1. Fluo in het donker
  2. Bewegingsverhaal
  3. Een veilige fiets
  4. De treinhoek
  5. Zandtafel
  6. Mobiliteit als ochtendritueel
  7. Fietsbelconcert
  8. Voelspel
  9. Hoffelijkheid in het verkeer
  10. Thematafel duurzame mobiliteit
Image: 
Contact: